English / French
FAQ over Thaise Visums
1. Ik wil twee weken op vakantie naar Thailand. Ik heb een Belgisch/ Luxemburgs paspoort. Heb ik een visum nodig?
- Vanaf 15 juli 2024 genieten onderdanen van België en Luxemburg visumvrij verblijfsrecht voor toerisme en korte zakenreizen, en dit tot maximaal 60 dagen. U heeft in dit geval dus geen visum nodig.
- Voor korte zakenreizen, dienen reizigers zich persoonlijk te wenden tot de griffier (registrar). Dit kan in elke internationale luchthaven of arbeidsbureau in Thailand. Het werk moet binnen 15 dagen worden voltooid. 16 soorten noodzakelijke en dringende werkzaamheden of ad-hoc werk vallen onder deze regeling voor visumvrij verblijfsrecht namelijk: (1) het organiseren of regelen van conferenties; (2) het houden van academische lezingen; (3) 'aviation superintendent' (luchtvaart); (4) Occasionele internet audits; (5) Oplossing en opvolging van technische problemen; (6) Kwaliteitscontrole van producten; (7) Inspectie of verbetering van het productieproces; (8) Machines en elektrische generatoren; (9) Onderhoud en installatie van machines; (10) elektrotechnieker treinonderhoud; (11) Luchtvaartonderhoudstechnicus; (12) Consultancy over onderhoud machines of machine-controlesystemen; (13) Demonstratie en testen van machines; (14) Filmopnames en dia-fotografie; (15) Aanwerven van werkzoekenden voor werk in het buitenland; (16) Technische vaardigheidstests voor werk in het buitenland.
- Zorg ervoor dat u in het bezit bent van: een paspoort welke nog minstens 6 maanden geldig is, een retourvlucht en voldoende financiële middelen, gelijk aan minstens 20.000 Baht (500 Euro) per persoon of 40.000 Baht (1.000 Euro) per gezin. Zoniet kan dit problemen opleveren bij de toegang van het land.
- Reizigers die toegang verkrijgen tot Thailand via deze regeling voor visumvrij verblijfsrecht, kunnen hun verblijf verlengen met maximaal 30 dagen bij het Thaise Immigratiekantoor, in totaal niet langer dan 90 dagen.
De lijst van landen die in aanmerking komen voor de regeling van de Toeristenvisumvrij verblijfsrecht is te raadplegen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Thailand (www.consular.go.th).
2. Als Belgische/Luxemburgse zakenman moet ik heel vaak naar Thailand voor zaken. Is er een regeling voor frequente zakenreizigers zoals ik?
- Als het doel van uw zakenreis onder de 16 soorten werk valt van de regeling voor visumvrij verblijfsrecht, dan kunt u Thailand zonder visum binnenkomen. U moet echter nog steeds de griffier (registrar) op de hoogte stellen over de aard van uw werk in Thailand bij de grenscontrole of het Immigratiekantoor na aankomst in Thailand.
- U kunt een multiple-entry zakenvisum aanvragen met geldigheid van 1 of 3 jaar, waarmee u zo vaak naar Thailand kan reizen zolang het visum geldig is, voor een verblijf van maximaal 90 dagen.
3. Ik wil in Thailand werken. Ik ben Belg/Luxemburger en woonachtig in in België/Luxemburg. Hoe krijg ik het benodigde visum?
- Om in Thailand te werken zijn er twee belangrijke documenten:
(1) Non-Immigrant "B" Visum;
en (2) Werkvergunning
- Eerst moet u een potentiële werkgever in Thailand hebben. Daarna kunt u een Non-Immigrant Visum categorie “B” (zaken / business) aanvragen via https://.thaievisa.go.th met de benodigde documenten en een aanbevelingsbrief van uw werkgever, samen met de registers van uw bedrijf zoals vermeldt op de website (www.consular.go.th).
- Eens het visum verkregen, kunt u naar Thailand reizen en een werkvergunning aanvragen bij het 'Department of Employment, Ministry of Labour'. Om de afgifte van het visum te versnellen, kan uw werkgever namens u de werkvergunning aanvragen (met het formulier Tor Thor 3). Het 'Department of Employment' zal vervolgens een goedgekeurd certificaat uitgeven voor de visumaanvraag. Gelieve het originele exemplaar van de werkvergunning (Tor Thor 2) te verkrijgen zodra u in Thailand aankomt.
- Het “Destination Thailand Visa” (DTV) is een visum met geldigheid van 5 jaar voor 'digital nomads', afstandswerkers en geïnteresseerden in Muay Thai, Thaise keuken, onderwijs, sport, enz.
4. Ik ben een Belgische/Luxemburgse onderdaan en verblijf momenteel op vakantie in Phuket. Ik ben Thailand binnengekomen met een toeristenvisum en kreeg toestemming om 60 dagen te blijven tot het einde van deze maand. Echter, ik wil langer blijven. Wat moet ik doen?
- U kunt een verlenging van uw verblijf aanvragen bij elk Immigratiekantoor in Thailand (www.immigration.go.th), waar u mogelijk goedkeuring krijgt om maximaal 30 dagen te blijven. Doe dit voor uw uiterste verblijfsdatum afloopt; zoniet riskeert u een boete van minimaal 500 Baht voor 'overstay' (langer blijven dan die datum zonder geldig document/visumverlenging) en een verbod op terugkeer naar Thailand van 1 tot 10 jaar .
5. Ik ben Belg/Luxemburger en heb net mijn studies in Bangkok afgerond. Nu wil ik bij een bedrijf in Bangkok gaan werken. Wat moet ik doen ?
- Het Non-Immigrant “ED PLUS” Visum wordt uitgegeven aan internationale studenten die studeren aan universiteiten/onderwijsinstellingen in Thailand op bachelor-niveau of hoger. Gedurende de studies kunnen houders van een Non-ED PLUS Visum Thailand verlaten en opnieuw binnenkomen zonder een 're-entry' vergunning. Universiteiten/onderwijsinstellingen zullen de aanvraag voor verlenging van het visum namens de studenten indienen.
- Wanneer u na afloop van uw studies werk vindt in Thailand moet u een wijziging van uw visumstatus en een werkvergunning aanvragen.
- Gelieve u zich tot het Immigratiekantoor (www.immigration.go.th) en het 'Department of Employment' (www.doe.go.th) te wenden voor verdere stappen.
6. Een NGO in Thailand heeft mij uitgenodigd om daar als vrijwilliger te werken voor 45 dagen tijdens mijn schoolvakantie. Ik zal geen geld verdienen in Thailand. Ik ben een Belgische/Luxemburgse student. Ik begrijp dat ik geen visum nodig heb, klopt dat?
- Hoewel u als vrijwilliger zult werken, heeft u wel een Non-Immigrant visum en een werkvergunning nodig. De NGO moet bij de Thaise autoriteiten geregistreerd zijn en u heeft een aanbevelingsbrief van de NGO nodig voor uw visumaanvraag en werkvergunning.
7. Ik heb gehoord dat Thailand een mooie plek is om na mijn pensioen te verblijven. Is er een speciaal visum voor gepensioneerden?
- Ja, er is een speciaal visum voor gepensioneerden, het Non-Immigrant “O-A” (Long Stay) visum. Belgen en Luxemburgers van 50 jaar of ouder die voor langere tijd in Thailand willen verblijven en niet van plan zijn om te werken, kunnen dit visum aanvragen via https://.thaievisa.go.th De houder van een Non-Immigrant “O-A” visum mag 1 jaar in Thailand verblijven vanaf de datum van binnenkomst op Thais grondgebied en kan daarna een verlenging van verblijf aanvragen.
8. Kan ik naar Thailand reizen als de geldigheid van mijn paspoort minder dan 6 maanden is?
- De algemene regel is dat een paspoort bij internationale reizen nog minstens zes maanden geldig moet zijn. De meeste landen staan geen toegang toe als het paspoort binnen zes maanden na de laatste dag van de reis verloopt en zullen de visumaanvraag afwijzen. Als de geldigheid van uw paspoort minder dan zes maanden is, moet u het onmiddellijk vernieuwen.
- Indien u naar Thailand reist voor een visumvrij verblijfsrecht en u merkt de uiterste vervaldatum van uw paspoort op het laatste moment op, dan is dit geheel op eigen risico. Het is aan de luchtvaartmaatschappij en de immigratie om te beslissen of u aan boord mag en Thailand mag binnenkomen.
9. Wie komt in aanmerking om een e-Visum aan te vragen via de Koninklijke Thaise Ambassade in Brussel?
- Inwoners van België of Luxemburg kunnen e-visums aanvragen via de Thaise Ambassade in Brussel. Een bewijs van verblijf kan vereist zijn. Voor meer details, raadpleeg [e-Visum: https://thaievisa.go.th].
- Personen die niet in België of Luxemburg wonen, dienen contact op te nemen met de Koninklijke Thaise Ambassade in hun land.
- Onderdanen van België of Luxemburg die zich in Thailand bevinden of buiten België of Luxemburg, kunnen geen e-Visum aanvragen via de Ambassade. Ze moeten naar België of Luxemburg terugkeren vooraleer een aanvraag in te dienen.
10. Wat is de verwerkingstijd voor een e-Visum, en wanneer moet ik aanvragen?
- Na ontvangst van een complete aanvraag is de verwerkingstijd ongeveer 10 dagen, op voorwaarde dat alle vereiste documenten correct werden ingediend. Sommige aanvragen kunnen langer duren.
- U moet een e-Visum aanvragen ten minste 1 maand voor uw geplande reisdatum, MAAR niet langer dan 2 maanden, omdat de meeste visums 60-90 dagen geldig zijn vanaf de datum van afgifte.
- De verwerkingstijd voor aanvragen van bepaalde nationaliteiten kan tot 3 maanden oplopen.
11. Hoe betaal ik de visumaanvraagkosten?
- De kosten voor de visumaanvraag dienen online via het e-Visum Systeem te worden betaald met een debet- of kredietkaart (VISA of MasterCard). Na succesvolle betaling wordt uw aanvraag verwerkt, de status van de aanvraag toont “verwerking” en kunt u een betalingsbewijs downloaden.
- Als de betaling niet succesvol is, ontvangt u een melding dat de “betaling is mislukt of geannuleerd”. Probeer te betalen met een andere kaart.
- Het systeem accepteert alleen debet- of kredietkaart (VISA & MasterCard).
12. Kan ik in persoon een visum aanvragen bij de Koninklijke Thaise Ambassade in Brussel?
- Nee, alle visumaanvragen moeten online bij de Koninklijke Thaise Ambassade in Brussel worden ingediend via het e-Visum systeem, met uitzondering van het Privilege Entry Visum voor Thailand Elite-leden.
13. Welke soorten e-visums zijn beschikbaar?
- Het e-Visum systeem biedt verschillende soorten visums aan, waaronder Toeristen-, Transit-, Non-Immigrant-, Diplomatieke- en Officiële visums. Zowel 'single-entry' als 'multiple-entry' zijn beschikbaar, afhankelijk van de specifieke voorwaarden. Het e-Visum systeem zal u begeleiden bij het kiezen van het juiste visumtype op basis van uw reisdoelen.